Exterior

The building exterior reflects the Stanford tradition and the innovation of stem cell biology

Lokey building location on the Stanford University School of Medicine Campus
3D Conceptual Entrance to SIM1-- Northeast Courtyard (click to enlarge image »)

The Lokey Stem Cell (SIM1) building exterior blends the classical architectural heritage of Stanford with effective use of glass atriums and steel elements to promote both privacy for stem cell research laboratories within the building while maximizing transparency and integration of indoor and outdoor community space within the footprint of the SIM1 building and grounds.
The building will feature a large atrium and exterior courtyard at the northeast opening of the building (Figure 3). The courtyard will function as an exterior garden cafeteria. The courtyard will provide protected seating adjacent to an interior café service. These spaces will function as interaction and mixing points for faculty, researchers, trainees, and visitors entering and exiting the building. The courtyard will open up from the atrium onto the newly created “Academic Walk” that will bisect the very heart of the SoM campus. The corner of Academic Walk and SIM1 features two other noteworthy buildings, including the 178,000 gsf Beckman Center and the 210,000 gsf CCSR research facilities.

The exterior of the SIM 1 building provides a striking and distinctive new entry for the school at the southern edge of the medical campus and at the same time integrates flawlessly with nearby buildings. The project’s program has been directed by user needs, with labs and offices positioned to be as efficient as possible. The exterior carries through on this approach, externally expressing the building’s layout with design elements such as limestone bracketing in the curtain wall that visually separates each lab area. This aspect, combined with the transparency of copious glass in the northern elevation, make it obvious that this is a research facility. Passersby using the adjacent Academic Walk will be able to tell the building’s purpose at a glance, heightening the structure’s local profile and assisting with wayfinding.