The Programs image

Labs

Intimate neighborhoods promote social interactions and collaborations

Laboratories have been designed to be open, but on an intimate scale that may be best described as interconnecting neighborhoods. This design will allow neighbors to interact for exchange of ideas and collaborations while preserving privacy and a quiet work environment for careful and focused work at the bench. Common areas transition from small rest areas and foyers proximal to the labs to larger common areas culminating in the primary ingress and egress landings on each floor. In this way, space for formal and informal gatherings is programmed on each floor of the building and accommodates all types of interaction and group sizes. The proximity of the café and outdoor garden seating enhances social interactions among building occupants and draws other researchers from nearby buildings.

Flexibility Features

Flexibility is required to accommodate a wide-range of uses over time while providing adequate support to occupants. Lokey Stem Cell (SIM1) Building design accomplishes this through the development of standardized lab modules that are highly flexible and provide an unprecedented 1:1 laboratory to support space ratio for the resident investigators.

Generic Lab Modules

The fundamental building block of the SIM1 Building layout is a lab module of 1,260 nasf with an equal footprint of adjacent support space. The modules have been designed with scientist input to provide maximum flexibility across a broad collection of disciplines while maintaining the economic advantages of a repeated design element. Modules are arranged in groups of two or three, each supported by common spaces positioned along the main traffic routes. The generic lab design makes the labs fairly interchangeable, allowing us to intermix junior and senior faculty in a neighborhood, integrate the translational collaboration benches into the neighborhoods, and place researchers from different labs side-by-side. This further promotes interactions and collaborations.

Generous Support Space Meets the Needs of Researchers

The desire to provide a highly efficient environment to support stem cell research led us to adopt a generous 1:1 laboratory to laboratory support space ratio. This will ensure that there will be enough room to accommodate equipment and other needs of the labs. Moreover, the 1:1 ratio helps us gain efficiency in the design, as the generic lab module design can be reused for the support space as well. To maximize support space the Lokey Stem Cell Building has incorporated an internal equipment corridor that bisects the lab support zones. This corridor will provide additional linear feet of equipment storage for items that are needed but do not require location in the laboratory itself.